Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek / Weinviertel
Személyes fiók
Kosár tartalma

Weinviertel 

A Weinviertel területét tekintve Ausztria legnagyobb borvidéke mintegy 13.350 hektár termőterülettel. Délen a Duna, északon az osztrák – cseh határ által lezárt terület, legfőbb szőlőfajtája a Grüner Veltliner, de számos más szőlőfajta is megtalálható itt.

A borvidék nyugati részének leghíresebb látványossága a Retz óvárosa alatt futó pincerendszer, amely a borvidék hagyományaira is utal. A száraz mikroklíma errefelé a vörösborok elterjedésének is kedvezett, szép gyümölcsös Zweigeltek mellett természetesen a fehér borok szerelmesei is megtalálhatják kedvenceiket, visszafogottan ásványos Rizlingeket és Grüner Veltlinereket.

Weinviertel borvidék

A borvidék észak-keleti részén, Poysdorf környékén a fűszeres fehérborok, Grüner Veltlinerek és Olaszrizlingek jellemzőek, de találunk vörös borokat is, főként Pinot Noir-t. Továbbhaladva dél-kelet felé a kontinentális éghajlati hatás egyre erőteljesebbé válik, a fajtaválaszték pedig szélesedik. Ahogy Bécs felé közeledünk, a Bisamberg lejtőivel találkozhatunk, amely leginkább pikáns Rizlingjeiről híres.

A változatosság ellenére közel 6200 hektár termőterületével a Grüner Veltliner egyértelműen meghatározó fajta a régióban, pikáns, borsos karaktere egyre népszerűbb nemcsak Ausztriában, hanem világszerte is. A 2002-es évjárattól kezdve Weinviertel DAC néven eredet megjelölésű borok kerülnek piacra a borvidékről, melyek az első eredetvédett borok voltak Ausztriában. A klasszikus friss Grüner Veltlinerek mellett a 2009-es évjárattól kezdve a markánsabb, karakteresebb borok Weinviertel DAC Reserve néven jelennek meg.

Ajánlatunk