Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Tudásbortár
Személyes fiók
Kosár tartalma

Tudásbortár

Auslese - A német szó „válogatást” jelent. A késői szüretelésű édes bor jelölése. A tőkén hagyott, beérett, kézzel szedett és válogatott szőlőt a többi szőlőtől elkülönítve préselik. Rendszerint a nemes penészgombával, Botrytis Cinereával fertőzött fürtökből nyerik a szemeket. Az Auslese cukorszintje minimum 25-28 Brix-fok.

Beerenauslese - Jelentése, hogy a tőkén hagyott, töppedt, túlérett szőlőszemeket kézzel szedik, válogatják, majd elkülönítve préselik. A szőlő cukortartalma ebben a kategóriában már 26-30 Brix-fokot kell elérje. Általában Botrytissel fertőzött szőlőszemekről van szó, de a belőlük készült borok még megfelelő savtartalommal rendelkeznek. Hosszú évekig eltarthatók, mialatt érnek, fejlődnek. Különleges, értékes desszertborok készülnek így.

Brix-fokcukorfok, az oldatok cukortartalmának hagyományos mértékegysége. 1 Brix-fok a cukortartalma annak az oldatnak, amelynek 100 grammja 1 gramm szacharózt tartalmaz.

Eiswein - A szó jelentése jégbor. Szigorú előírások szerint szedik le a tőkéről a szőlőt. Amikor a tartósan fagyos időjárás során a szőlőszemek fagyossá válnak. Sokszor éjszakai szürettel szedik a megfagyott szemeket és préselik, mielőtt azok felolvadnának. Mivel a szőlőben lévő víztartalom nagy része jég halmazállapotú, a kinyert préslé koncentráltan tartalmazza az íz anyagokat, magas a cukor- és a savtartalma. A jégbor különösen alkalmas a hosszú tárolásra. Ahhoz, hogy egy bor jégbornak minősüljön, el kell érnie minimum 26-30 cukorfokot.

Erste Lagea kiemelt, első osztályú dűlőre, termőhelyre utaló megjegyzés.

FederspielA minőséget is védendő a Vinea Wachau létrehozott három minőségi kategóriát a Wachau régió borainak osztályozására Steinfeder®, Federspiel® és Smaragd® megjelölés alatt. Alkoholtartalmuk szerint különböztetik meg a három kategóriát. A Federspiel névvel jelölt borok a Steinfeder boroknál egy árnyalattal erőteljesebb karaktert mutatnak, 11,5% és 12,5% közötti alkoholtartalommal.

Gemischter Satz - A Wiener Gemischter Satz reneszánszát éli, szinte minden magára valamit is adó borászat komolyan veszi. A Gemischter Satz lényege, hogy a szőlők a dűlőkben vegyesen lettek telepítve, együtt, egyszerre szüretelik a különböző fajtákat és a borkészítés kezdetétől fogva egy tételként kezelik a gyakran több mint 10, de legalább két vagy három különböző fajtából összeadódó termést. A borkészítés ebben az esetben azért is nehéz, mert a különböző szőlőfajták különböző érettségi fokban kerülnek szüretelésre, és az alapanyag ezáltal igen változatos minőségű szőlőkből állhat.

Smaragd - A minőséget is védendő a Vinea Wachau létrehozott három minőségi kategóriát a Wachau régió borainak osztályozására Steinfeder®, Federspiel® és Smaragd® megjelölés alatt. Alkoholtartalmuk szerint különböztetik meg a három kategóriát. A Smaragd borok a legjobb és legértékesebb Grüner Veltlinerek, illetve Rizlingek, melyeknek minimum alkoholtartalma 12,5%.

Steierischer Junker - Steiermark területén az "újbort" hívják így és többnyire olaszrizling, sauvignon blanc házasításából készül. Frissen, mielőbb fogyasztandó a virágos, zöldes ízeket illatokat és ízeket rejtő bor.

SteinfederA minőséget is védendő a Vinea Wachau létrehozott három minőségi kategóriát a Wachau régió borainak osztályozására Steinfeder®, Federspiel® és Smaragd® megjelölés alatt. Alkoholtartalmuk szerint különböztetik meg a három kategóriát. A Steinfeder borok alkoholtartalma maximum 11,5 % lehet, ezek a legkönnyebb, gyümölcsös borok Wachauban.

STK jelölésNémet rövidítés, Steirische Terroir- und Klassikweingüter ("Steirische Klassik“) – A legismertebb helyi termelők által alapított szakmai szövetség, amely magas minőséget megcélzó rendszert dolgozott ki. Ha az üvegen STK feliratot látunk az azt jelenti, hogy fajtakaraktert és termőhelyi adottságokat is mutató fehérbor van a kezünkben.

Trockenbeerenauslese - Az ilyen jelzésű borhoz a szőlőszemeket addig hagyják a tőkén, míg azok összetöppednek (aszúsodnak), szinte kiszáradnak. Így a cukorban nagyon gazdag szőlőszemeket egyenként, kézzel szedik, válogatják. A szőlő natúr cukortartalmának el kell érnie minimum a 35 Brix-fokot. Az extrém magas cukortartalom miatt a bor nehezen erjed, ezért alkoholtartalma gyakran alacsony marad. A Trockenbeerenauslese borokat a világ legkitűnőbb desszertborai között tartják számon és sok éven át eltarthatóak.