Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek / Thermenregion
Személyes fiók
Kosár tartalma

Thermenregion 

A Thermenregion napsütéses vidéke Bécstől délre terül el, több mint 2000 éve termelnek szőlőt errefelé. A Carnuntumban és Vindobonában állomásozó római légionáriusok Olaszországból nemcsak szőlőtőkéket hoztak, hanem a bortermeléshez szükséges szaktudást is. A mai fürdőváros Baden közelében akkoriban alakultak az első thermál fürdők, amelyek nyomán a borvidék a nevét kapta.

A borvidéken mintegy 2300 hektár termőterület található, melyet közel 1300 kisebb nagyobb borgazdaság működtet. A talajviszonyok rendkívül változatosak, agyag, homokos agyag, homokkő és mészköves talaj is megtalálható.

Thermenregion borvidék

Az éghajlatot forró nyári és hideg téli napok jellemzik, a Kárpát medencei kontinentális éghajlat hatása a legmeghatározóbb. A folyamatos szelek ősszel sokat segítenek az esőzések után abban, hogy a bogyók gyorsan száradjanak.

A fehér szőlők közül a régióra jellemző Rotgipfler és Zierfandler (Cirfandli) fordul elő leggyakrabban, de például Neuburger és egyéb fehér fajták is jelen vannak. A vörös fajták közül leginkább Zweigelt és St. Laurent van jelen, de találkozhatunk Merlot – val és Cabernet Sauvignon-nal is.

A vörös bor termelésének központjai többek között Bad Vöslau, Tattendorf és Teesdorf, a klasszikus fehér borok Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden vagy Guntramsdorf térségéből származnak.

Ajánlatunk