Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek / Steiermark
Személyes fiók
Kosár tartalma

Steiermark

Biztos vannak borvidékek, ahol testesebb, komolyabb, magasabb alkoholtartalmú borok készülnek, de sokak szerint az egész világon nincs még egy olyan borrégió, ahol frissebb, ropogósabb, a termőhelyet elegánsan bemutató fehér borokat termelnek, mint Steiermarkban. Steiermarkot három borvidékre szokás osztani, itt találjuk Süd-Ost Steiermark-ot (Dél-kelet Stájerország), Südsteiermarkot (Dél Stájerország) és Weststeiermarkot (Nyugat Stájerország).

Steiermark borvidék, Sabathi

Süd-Ost Steiermark évszázadokon keresztül forrongó határvidék volt, erről árulkodik a sok vár és kastély, melyek mára a környék nevezetességeivé, turisztikai célpontjaivá váltak. A sokszor sziklás területeken sokféle szőlőfajta van jelen, főként fehér fajták jellemzőek, mint a Welschriesling (Olaszrizling), a Chardonnay, a Sárgamuskotály vagy a Tramini és a Sauvignon Blanc. Kisebb mennyiségben vörösbort is termelnek leginkább Zweigeltből.

Steiermark legjelentősebb régiója Südsteiermark, amely leginkább illatos, friss fehérborairól ismert, melyek közül kiemelkedik a vidék zászlóshajója, a Sauvignon Blanc. A több mint 2300 hektár termőterületen megtalálható ezen kívül Welschriesling, Chardonnay (vagy ahogy errefelé nevezik Morillon), Tramini vagy Sárgamuskotály.

Habár a talajviszonyok és a dűlők sokfélék, egyvalami közös bennük, megmunkálásuk a legtöbb helyen kézimunkát igényel, mivel a lejtők meredeksége lélegzetelállító. Homok, pala, mészkő is megtalálható errefelé. A mediterrán éghajlati hatást hűvös éjszakák ellensúlyozzák, melynek hatására összetett, gazdag ízvilágú fehérborok jöhetnek létre. Különösen a Sauvignon Blanc mutat a vidéken olyan mélységet és komplexitást, amely méltán emeli a világ legjobbjai közé az itt termelt borokat. A borvidék szemet gyönyörködtető lejtőit az év minden hónapjában érdemes felkeresni, de különösképpen egy őszi kirándulás felejthetetlen élményt nyújt a látogató számára.

Steirmark harmadik borvidékén, West Steiermarkban (Nyugat Stájerország) csak 500 hektár termőterület található, ennek ellenére a helyi pincészeteknek sikerült változatos borpalettát összeállítani: Schilcher (siller), testes vörös, könnyed habzóbor is megtalálható itt, és valamennyi egy szőlőfajtából készül, a hely nevezetességének tartott Blauer Wildbacher-ből. Ez a fajta csak itt található meg jelentősebb mennyiségben, más vidékeken nem termesztik. Steiermark legkisebb régiójában nagy hagyománya van a bortermesztésnek, már a Római Birodalom kései szakaszában termeltek szőlőt errefelé.

 

Ajánlatunk