Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek
Személyes fiók
Kosár tartalma

Ausztria borvidékei

Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában.

Alsó-Ausztriában található a termőterületek legnagyobb része (több mint 27.000 hektár). A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is. Az előzőekhez hasonlóan Traisental is fehér borairól ismert, ebben a fiatal régióban nő leggyorsabban az új telepítések száma. Északon a Weinviertel, a Duna mentén egészen Bécsig Wagram régiója nagy területeket ölel fel. Bécstől délre a Thermenregion, dél-keletre Carnuntum található, ezeken a vidékeken már a vörös borok kerülnek előtérbe.

Ausztria borvidékei

Burgenland borvidékein még jobban érvényesül a Kárpát medence kontinentális éghajlata, itt termelik Ausztria legtestesebb vörösborait. Mind a talaj, mind a domborzati viszonyok tekintetében nem elhanyagolható különbségek lehetnek a termőterületek, ezáltal a különböző régiók borai között.

Biztos vannak borvidékek, ahol testesebb és alkoholban gazdagabb borokat termelnek, de kevés hely van a világon, ahol frissebb, elegánsabb és a termőterület sajátosságait szebben visszatükröző borokat találunk, mint Stájerország egyes vidékein. Különösen a Sauvignon Blanc mint a régió zászlóshajója kel életre Steiermark déli lejtőin úgy mint szinte sehol máshol Európában.

Bécs városa külön borvidéknek tekinthető, mind mennyiségben, mind minőségben egyedülálló, hogy egy város falai közt ilyen világszintű bortermelés talált helyet magának.