Szőlőfajták
Ausztriában 22 fehér és 13 kékszőlő fajtát engedélyeztek minőségi borkészítésre. A kékszőlők aránya az elmúlt két évtizedben megduplázódott, jelenleg az összes telepítés egyharmadát teszi ki.
Ausztriában remek termőhelyekre talált sok nemzetközi fajta, mint például a Rajnai Rizling, a Pinot Blanc, a Chardonnay, a Tramini, a Pinot Noir, a Merlot, a Syrah vagy a Cabernet Sauvignon. Ennél azonban még fontosabb helyet töltenek be az őshonos helyi fajták, melyek közűl kiemelkedik a Grüner Veltliner (Zöld Veltelini), amely önmagában a teljes termelés egyharmadát teszi ki:
Neuburger, Rotgipfler, Zierfandler, Roter Veltliner (Piros Veltelini), Zweigelt, Balufrankisch (Kékfrankos), St. Laurent, Bauer Wildbacher egytől egyig Ausztriában őshonos fajták, melyek manapság helyenként ismét nagy népszerűségnek örvendenek.
Ausztriában nagy hagyománya van a szőlőnemesítésnek, a Klosterneuburgi Kutatóintézet méltán világhírű. 2010 – ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját, több helyi szőlőfajtát itt nemesítettek, mint pédául a Zweigeltet vagy a Blauburger-t.