Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek / Fertő tó
Személyes fiók
Kosár tartalma

Fertő tó

A Fertő tó menti borvidékre leginkább a változatosság a jellemző. A több mint 7500 hektár termőterületről származó szőlőkből készülnek száraz fehér és vörös borok és édes borok egyaránt. A száraz, friss fehérborok, tartalmas vörösborok és a világhírű édes borok közül az utóbbi időben kiemelkedik az egyre nagyobb teret hódító Zweigelt.

Fertő tó borvidék

A régióban a Kárpát medence éghajlata érvényesül forró nyarakkal és hideg telekkel, ezen enyhít a Fertő tó hőmérséklet szabályozó hatása, hosszú vegetációs időszakot biztosítva a szőlőnek. A magas páratartalom és a gyakori őszi ködök okozta gyakran fellépő botrytisesedés teszi lehetővé magas minőségű édes borok elkészítését. Ezek a borok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a más borvidékekhez képest még fiatal régió világszerte komoly ismertségre tett szert. 

Változatos talajviszonyok, lösz, homok és kavics, valamint a vidéken megtalálható sokféle szőlőfajta is szerepet játszik abban, hogy a régió jellemzésekor nem lehet egy vagy két borfajtát egyértelműen kiemelni. A fehér szőlők közül az olaszrizling, a pinot blanc és a chardonnay a legelterjedtebb, de az édes borokhoz használt neuburger és furmint is jelen van. A vörös borok alapját a zweigelt mellett a kékfrankos és a St. Laurent fajták adják.

Ajánlatunk