Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Szőlőfajták / Fehér szőlőfajták / Zöldveltelini
Személyes fiók
Kosár tartalma

Zöldveltelini

A fajta a Tramini és a St. Georgen nevű szőlőfajták természetes kereszteződése nyomán jött létre. A St. Georgen szőlőfajtát egy burgenlandi faluról nevezték el, ahol a fajtát találták, mivel semmilyen szőlőfajtával nem tudták beazonosítani.

Zöld velteliniA Zöldveltelini nem áll rokonságban a Piros Veltelinivel és a Korai Piros Veltelinivel sem, illetve bizonyos tévhitek ellenére a Neuburger és Rotgipfler szőlőfajtákkal sem.

Ausztria leghíresebb fehérszőlő fajtáját több mint 13000 ha területen termesztik, ami az osztrák szőlőtermő területek közel 30%-át teszi ki. A szőlőfajta a 20. század közepén terjedt el a jelenlegi mértékben, és ugyan az elmúlt 15 évben a termőfelület némiképp csökkent, továbbra is vitathatatlanul a legfontosabb szőlőfajtája Ausztriának. A Zöldveltelini az 1990-es évektől indult világhódító útjára, népszerűsége folyamatosan nő, különösen az USA-ban. 

A fajta igen bőtermő, ezért a jó minőség eléréséhez mindenképp terméskorlátozásra van szükség. Nagyon szereti a löszös talajt, nehezen viseli a szárazságot, és a virágzás idején különösen érzékeny.

Ajánlatunk