Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Hírek
Személyes fiók
Kosár tartalma

Hangulatok az Esterházy birtok En Primeur kóstolójáról

Magyar képviselőként meghívást kaptunk az Esterházy pincészettől erre a különleges rendezvényre. Röviden mesélünk a módszerről, a speciális kóstolási tanácsokról, a szervezésről, tartalomról. Felfestünk egy hangulatot, amelyet ma kezdtek el meghonosítani, hogy holnap már működjön.

Bár Eisenstadt adott helyet, a pincészetek közötti együttműködést jól példázza, hogy több burgenlandi, wachau-i, sőt francia, német és magyar borászat is meghívást kapott és jelen volt az eseményen.

Willi Balanjuk prezentálta az első fél órát. Röviden mesélt a módszer lényegéről, miközben 8 bort párban kóstoltunk. Egész friss tapasztalatokból is merített, lévén éppen Bordeaux-ból érkezett az ottani En Primeur rendezvényről. Az Esterházy pincészet pedig egyetlen osztrák borászatként 2009 óta megmutatja borait a híres francia eseményen is. Most pedig gondoltak egyet és otthonukban is megszervezték. Kezdjük is az elejéről, mi is a célja egy ilyen kóstolónak?

Willi KlingerFotó: Willi Klinger, Osztrák Bormarketing vezetője Facebook oldala

A komoly, hosszú érlelésű tételek sokszor akár 6-8-10 évig is hordóban állnak, mire értékesítésükre sor kerül. Ez a módszer lehetőséget ad a friss hordó minták megkóstolásával arra, hogy az előre lehessen megvásárolni őket. Így a borászat pénzhez jut addig is, míg a befektetése a hordókban áll. A kereskedő, érdeklődő pedig jó előre megvásárolhat komoly potenciált mutató borokat. Hogy ez Bordeaux-ban valóban izgalmas cash-flow tényező, ez teljesen bizonyos, különösen nagy mennyiség esetén. Ausztriában ez a módszer még nem elterjedt.

Mintegy 100-150 érdeklődő vette körbe a kóstoltató pincészeteket. A borokat előre párba állították. A hordóminták párja minden esetben az adott tétel egy korábbi évjárata volt. Például a 2016-os pinot noir minta mellé egy 2006-os évjárat került ugyanabból.

Biztos sokan szeretik a friss tételeket és mi is több tételről meg tudtuk állapítani, hogy ígéretes. De hogy mi fog történni egy pinot-val, vagy kékfrankossal a következő 6-8 évben? A szakmán belüli külön szakma és rutin adhat csak igazán választ erre. Willi Balanjuk tanácsát követve a friss tételeknél nyilván még nem a harmóniát kerestük, hanem külön figyeltük az összetevők értékeit: milyenek most a savak, a gyümölcsösség, a tannin? Gondolata szerint az a bor, amely frissen nem szép, netán túl durva egységeket mutat, az később sem fog úgy kitisztulni, összeállni, hogy valódi értékkel bíró, különleges borrá érjen.

En Primeur kóstolóFotó: KisBécs Facebook oldal

Az Esterházy pincészet vezetője Stephan Tscheppe és stábja remek délutánt, estét szervezett. A regisztrációnál megkaptuk a borpárosításokat, jegyzetlapot, tollat. Mindenki két Riedel kóstolópohárral vághatott neki a kalandnak a Kalandahaus-ban, mely elegáns, de nem hivalkodó rendezvényhelyszín. A borászok mindenhol készségesen meséltek, a németről bármikor váltva az angolra, olykor franciára. Nem csak saját magukat ajánlották, többször kaptunk javaslatot a következő megállóra, egy másik pincészetre. A köpőket rendszeresen cserélték a fiatalok, mindig volt friss barna és fehér kenyér, a „megfáradt” poharakat pedig bármikor cserélhettük újakra. Ásványvíz minden mennyiségben és kis falatok időről időre. Ja igen és 15 euro volt a fejenkénti belépő. Cserébe 4 ország, 16 pincészetének 61 borát kóstolhattuk komoly szervizzel, szolgáltatással.

Mikor kora este búcsúztunk, még minden borból bőven volt és érkeztek új vendégek is. Stephan Tscheppe fáradtan mosolygott, de mindenkihez volt pár kedves és lelkes szava. Jetlag-gel küzdött, éppen akkor tért haza Japánból, ahol több városban 300 elhivatott, érdeklődő sommelier-nek meséltek magukról és az osztrák borkultúráról. Az Osztrák Bormarketing is kiállító volt a márciusi Tokióban szervezett Japán FoodEx-en.

Pár szót a borokról is ejtünk, bár eleve nem volt cél jegyzetekkel teleírni a cikket. A magyar színeket az Etyeki Kúria képviselte a finoman vajas, citrusos chardonnay és az erdei gyümölcsös, bársonyos pinot noir tételek ’15 és ’16-os évjárataival. A friss 2016-os borok közül mindenképp említést érdemel a Domane Wachau Riesling Singerriedel Smaragd virágossága, csonthéjas gyümölcsössége és a Rosé Reserve 1805 már most tartalmas, szörpösséget meghaladó szamócás, málnás ízvilága. Illetve a Prieler borászat elegáns, almás, fehérhúsú Pinot Blanc-ja és Leithaberg DAC édeskés cseresznyés, karakteres, de kedves tanninnal bíró kékfrankosa. Az idősebb tételek közül az Esterházy Merlot Schneiderteil 2006-os már a karácsonyi kóstolónkon is sikert aratott érett, aszalt gyümölcsösségével, élénk savaival. A Mad borászat Cabernet Franc 2008-as szenzációs meglepetés, hűvösebb karakter a villányi kollégáknál, mégis behízelgő fekete gyümölcsök és elegáns csokoládés lecsengés. Végül a Prieler Goldberg 2009-es kékfrankosa, mely vaskos, 8 éves tételként is friss jegyeket hordoz és igazi csemege a testes, de harmonikus tételeket kedvelőknek.

Prieler borászat BurgenlandFotó: KisBécs Facebook oldal

 

Kékfrankos Április rendezvényén kiemelt vendég lesz a KisBécs, mely 9 különböző kékfrankossal, 3x3 flight-ban, friss gyümölcsös tételektől 2009-es komoly érlelt verziókig ad ízelítőt az osztrák Blaufrankisch-okból. Közte Esterházy pincészet Leithaberg, Föllig és, Prieler borászat Johanneshöhe, Leithaberg dűlők, de könnyű, gyümölcsös trió is várja a látogatókat, közte Feiler és Glatzer borokkal.

2017.04.10. 17:10