GSELLMANN Zu Tisch Weiss narancsbor 2020Száraz fehérbor - 0,75 l
Ez a tétel bio narancsbor. A fehér cuvee 31% Scheurebe, 30% Weissburgunder, 16% Sauvignon Blanc, 16% Neuburger, 7% Traminer szőlőfajtákból áll össze, melyeket kézi szedéssel szüreteltek. A talaj homokos, agyagos, mészköves benyúlásokkal.
A tételek egy része spontán hordóban és acéltartályban, a Sauvignon Blanc és a Scheurebe 10 napig a seprőn erjedt. A különböző tételek a szüretet követő tavaszon egyesültek (assamblage) és palackozásig finom seprőn érlelődtek. Szűretlenül, minimális kénnel került palackba a bor. Az analitikája egyensúlyos, 5 g/l savhoz 1,3 g/l maradékcukor tartozik.
A bor elnevezésével (Zu Tisch) is arra utal a borász, hogy a cuvee önmagában egy jó beszélgetéshez, vagy épp étkezéshez ülteti közös asztalhoz a barátokat, fogyasztókat.
A narancsbor az ősi, még grúz eljárásmód végeredményét jelöli. Fehér szőlőből készül a bor és ilyenkor a magokat, szőlő héját is érintkezésben tartják a musttal hosszabb időn keresztül. Ettől az érintéskezéstől, héjon áztatástól kap narancsos, borostyános színezetet a bor. Minél hosszabb időn keresztül zajlik a héjon, kocsánnyal együtt történő erjedés, annál markánsabb szín, illat és ízvilág jön létre, egyre erősödő tannin tartalommal.
Talaj: | Homok, agyag, mészkő |
Borászat: | Gsellmann - Gols |
Borvidék: | Fertő tó |
Fajta: | Fehér burgundi, Neuburger, Sauvignon Blanc, Scheurebe, Tramini |
Alkoholtartalom: | 12% |
Technikai jellemzők: | Spontán hordóban és acéltartályban, a Sauvignon Blanc és a Scheurebe 10 napig a seprőn erjedt. A különböző tételek a szüretet követő tavaszon egyesültek (assamblage) és palackozásig finom seprőn érlelődtek. Szűretlenül, minimális kénnel palackozták |