Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borok
Személyes fiók
Kosár tartalma
FEILER-ARTINGER Ruster Ausbruch Essenz 2007

FEILER-ARTINGER Ruster Ausbruch Essenz 2007Édes fehérbor - 0,375 l

24.990 Ft

Ausbruch: A német szó „válogatást” jelent. A késői szüretelésű édes bor jelölése.  A tőkén hagyott, beérett, kézzel szedett és válogatott szőlőt a többi szőlőtől elkülönítve préselik. Rendszerint a nemes penészgombával, Botrytis Cinereával fertőzött fürtökből nyerik a szemeket. Az Auslese cukorszintje minimum 25-28 Brix-fok.

 

A Fertő tónál az "indián nyár" idején, a reggeli ködös időszakokban indul el a szőlőben a szürke penész rothadás (Botrytis cinerea). Elpusztítja a bogyók külső viaszrétegét, és zsugorodása mellett az összes összetevő koncentrációját váltja ki. A megnövekedett glicerin-tartalom biztosítja a bor kivételes sűrűségét és jellegzetes arany és borostyán-sárga színét. Az összezsugoródott bogyók leve olyan édes, hogy az élesztők nehezen és lassan erjednek. Az erjedés során keletkező alkohol 10 térfogatszázalék alatt marad és a maradékcukor jóval több, mint 250 gramm.

Komplexitása miatt többrétegű és sokoldalú társa a desszertek mellett a libamájnak, sajtoknak vagy az egzotikus konyhának is.

2007 nagyon korai évjárat volt - a nemes édes borok számára is. Már szeptember 28-án - soha ilyen korán - megkezdték a Ruster Ausbruch borok betakarítását.

Ennek a tételnek a szüret időpontja 2007. október eleje volt Ruster Hügellandról. Talaj összetétele agyag, barna föld, részben mészkő, részben gránit és gneisz. 

 

A cuvée 60% Chardonnayból és 40% Welschrieslingből áll. A tőkék kora 10 - 36 év közötti. Az erjedés részben acéltartályban, részben használt barrique hordóban történt.

Mély arany színű a bor, borostyán reflexekkel. Illatában méz, hárs virága valamint egzotikus gyümölcsök jegyei bontakoznak ki. Ízében csodálatos édesség keveredik a savassággal, jól kiegészítve egymást. A korty után a lecsengés kifejezetten hosszú. 

Savtartalom: 8,1 g/l

Maradékcukor: 365,6 g/l

Érdekesség még, hogy a borász, Kurt Feiler a bor eltarthatóságát akár 100 évre is becsüli!

Talaj: Agyag, barna föld, mészkő, gránit, gneisz
Borászat: Feiler-Artinger - Rust
Borvidék: Fertő tó dombvidék
Fajta: Chardonnay, Olaszrizling
Alkoholtartalom: 6,5%
Technikai jellemzők: Részben nagy fahordókban, részben barrique hordókban érlelt
Érlelési potenciál: 2110
db
    
    

Ajánlott termékeink