Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borok
Személyes fiók
Kosár tartalma
FEILER ARTINGER Pinot Noir Pet Nat 2016

FEILER ARTINGER Pinot Noir Pet Nat 2016Száraz pezsgő - 0,75 l

6.490 Ft

Szeretünk idézni, amikor egy-egy tétel komoly és találó leírásáról van szó. Így teszünk most is. Ferenczi Csilla a winelovers.blog.hu oldalon remek cikkben világít rá a pet nat = Petillant Naturel izgalmas részleteire, nos íme általánosságban pár mondat, majd a leírás alján a tételhez fűződő konkrét kiegészítések:

"Méthode ancestral, aka az ősi módszer

Ez neve annak a módszernek, amellyel a pét-natot készítik, ami az abszolút oldszkúl vidéki-kézműves receptet jelenti. Röviden: a bort még azelőtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne, így pedig a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. (Egy champagne ezzel ellentétben teljesen kierjedt alapborból készül, majd pedig a hozzáadott tirage likőr segítségével megindul egy második erjedés, a palackban.) És míg egy champagne-t degorzsálnak, azaz lelövik róla az összegyűlt seprőt, addig a pét-natnál erről szó sincs. Minden úgy marad, ahogy a jóisten megteremtette... Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb.. Nem érdemes évekre eltenni, mint a champagne-t, a pét-nat ugyanis nem fejlődik tovább, ahogy az idő halad. Nagyon komoly szaktudásra van szükség az elkészítéséhez, hiszen a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében. A végeredmény viszont egy többnyire koronazárral lezárt, izgalmas, rusztikus, terroir-uralta íz."

A rust-i Feiler pincészet bio pet nat -jához az Umriss dűlőről származik a szőlő, spontán erjedt barrique hordóban, mielőtt a palackba került. Jól behűtve igazi nyári teraszos ital, aperitifként, halak mellé bátran ajánljuk a piros bogyós gyümölcsözönt.

 

Talaj: Meszes barna földes talaj
Borászat: Feiler-Artinger - Rust
Borvidék: Fertő tó dombvidék
Fajta: Pinot Noir
Alkoholtartalom: 12%
Technikai jellemzők: Spontán erjedt barrique hordóban, majd első erjedés vége előtt palackozva
Érlelési potenciál: 2020
db
    
    

Ajánlott termékeink